HTML

Acut hasnyálmirigy gyulladás utáni diéta

A pancreasnedv elválasztás ingerének csökkentése szükség szerint, több napos koplaltatás után folyékony, folyékony-pépes, szénhidrát, majd fehérje tartalmú, zsír- füszer- rostszegény az étrend.

Friss topikok

Linkblog

Archívum

Máj és epebetegségek, hasnyálmirigygyulladás

2010.12.07. 16:02 naturicumtanacsok


A jobb bordaív alatt elhelyezkedő máj az egyik legérdekesebb szervünk. Vérellátását is két irányból, a portalis vénából (ez a belek felől jön) és a szív-aorta útvonali arteria hepaticából kapja.
A kevert vér a májsejtek közötti szinuszokban áramlik, majd a májból a véna hepatica viszi a vért a véna cavaba. Mindezeket azért ismertettem, hogy érthetővé váljon a máj szűrő, védő szerepe a bélből a szervezetbe felszívódott anyagokkal szemben. Az első szűrőt természetesen főként a két teniszpályányi felületű vékonybélfelszín jelenti.

Tehát a máj feladatai igen összetettek: anyagcsere, kiválasztó és védekező feladatok. A kiválasztó, lebontó, eltakarító feladatok pontos elvégzése éppen a gyógyszerek esetén nagyon fontos. A máj nagy részét kitevő hepatocyták feladata az epe termelése, a szénhidrát-anyagcsere egyensúlyának biztosítása, a zsírok (lipidek) és a zsírokat szállító fehérjék képzése (szintézise), a koleszterinképzés, véralvadási faktorok, és sok más, egyéb fehérje képzése.

A máj működésének megítélésére a májenzimek szérumbeli szintjének mérését végezzük elsődlegesen. Leggyakrabban a transzaminazék, az asparat transaminase (AST, más néven GOT), az alanin-aminotransferase (ALT más néven GPT), valamint a gamma glutamil transzferáz (GGT), és az alkalikus phosphatase (ALP) szérumbeli szintjét mérjük. Szérumszintjük emelkedése azonban nem mindig a máj betegségének következménye, mert pl. az GOT/AST a vázizomban és a szívben is előfordul. Ezért emelkedik meg a szintje a szívizom elhalásakor (infarktus). A bilirubin-szint vizsgálata sárgasággal járó epe illetve májbetegségek elkülönítő diagnózisára alkalmas, nem annyira a májműködés megítélésére.

Nagyon segíti a kórisme felállítását a has, ezen belül is az epehólyag, a máj, a hasnyálmirigy ultrahangos vizsgálata. Természetesen, ha szükséges, a biopsziával nyert májszövet szövettani vizsgálata is elvégzendő, de ha kell, még számos képalkotó eljárás segíti az orvos munkáját (CT, ERCP, MRI, PTC, MRCP)

Leggyakoribb máj és epebetegségek:

 • májgyulladás (heveny), májelégtelenség
 • krónikus májgyulladás,
 • májzsugor (cirrhosis)
 • alkoholos máj
 • gyógyszer és mérgek okozta májbetegség
 • epehólyaggyulladás, epeútgyulladás, epekövesség, hasnyálmirigy-gyulladás

Heveny májgyulladás (hepatitis acuta)

Májgyulladást igen sok vírus, de gyógyszer és mérgek is okozhatnak.

Májgyulladást okozó vírusok: hepatitis A (HAV), B (HBV), C (HCV), D (delta agens), E (enteralis), G (HGV), de a citomegalovírus (CMV), az Epstein-Barr (EBV) és a herpes simplex (HSV) vírus is okozhatja, számos esetben azonban még ma sem ismerjük az okot.

Étvágytalanság, hányinger, hányás, rossz közérzet, fáradékonyság, hőemelkedés a kezdeti panaszok, a sárgaság később jelenik meg, de nem mindig alakul ki. Ugyanúgy járhat hasmenéssel, mint székrekedéssel, enyhe jobb bordaív alatti felhasi fájdalommal. Később a máj megnagyobbodhat a léppel együtt, néha nyaki és hónalji nyirokcsomó duzzanatot is észlelünk.

A májgyulladásos betegeket nem kell elkülöníteni, de higiéné fokozott betartása javasolt.

Laboratóriumi vizsgálatokból az alacsony fehérvérsejt szám és az aminotranszferáz enzimek szintjének emelkedése jellemző.

A HAV fertőződés széklettel történik, rossz higiénés viszonyok közt gyakoribb. Az anti-HAV IgM szintemelkedés betegségre utal, míg az anti-HAV IgG csak korábbi fertőzést, és immunitást jelent. Nem válik krónikussá.

A HBV rendszerint szexuális úton, fertőzött nyállal, ondóval, hüvelyváladékkal vagy fertőzött vérrel terjed. A HBsAg pozitív anyák átvihetik a betegséget az újszülöttre, ezért erre szűrik a terheseket. A HbsAg pozitivitás fertőzést és fertőzőképességet jelent. HBV fertőzés után nagyobb a valószínűsége, hogy "átmegy" krónikusba, fokozódik a májzsugor és rák kialakulásának veszélye.

1990 óta hazánkban a14 évesek kapnak a B vírus ellen védőoltást, mely három oltásból áll, 0-1-6 hónapos séma szerint, ez kb. 10 évig véd.

A HCV fertőzés oka régen a transzfúzió volt, ma az intravénás droghasználók körében gyakori megbetegedés. Gyakori együttes jelenléte a HIV fertőzéssel. Gyakran alakul ki belőle kónikus májgyulladás.

A anti-HCV kimutatása a szérumból általában a betegség jelenlétére utal, de az álpozitivitás kizárására jobb elvégezni a HCV RNS vizsgálatot is, sőt el kell végezni a RIBA-t. A transzfúzióra kerülő vér HCV-ra való kötelező szűrése az új fertőzések számát jelentősen csökkentette. HBV és HBA ellen van biztonságos védőoltás, C elleni kifejlesztése folyamatban van.HAV ellen akkor érdemes oltani, ha endémiás területre utazunk, valamint bizonyos foglalkozások, pl. állatgondozók esetén, valamint a kábítószereseket. Magyarországon a Hawrix, a H-B-VAX II. és a Vaqta áll rendelkezésünkre. De gyártanak már kombinált oltóanyagot is (Twinrix).

Bármelyik fajta akut májgyulladás esetén oki terápia nincs, pihenés, könnyű vegyes diéta tartása javasolt.

Heveny májelégtelenség

A heveny májelégtelenséget, mely nagy kiterjedésű májsejt elhalással jár, leginkább A és B vírus okozza, de hasonló elváltozások alakulnak ki például paracetamol (acetaminophen) túladagolás, gombamérgezés esetén is, gyakran csak a transzplantáció az egyetlen mód a beteg megmentésére.

Krónikus májgyulladás

A 6 hónapon túl fennmaradó kóros labor eredmények krónikus gyulladás kialakulására utalnak. A kórképet nem mindig előzi meg látható akut fertőzés, sőt néha úgynevezett autoimmun folyamat eredményeként jön létre. Ez utóbbi kezelése szteroiddal történik.

Hepatitis B háttér esetén rekombináns alfa-interferon kezelés jön szóba, de jó eredménnyel használják a nukleozid analóg lamivudint. Ez a gyógyszer a szérum HBV DNS szintjét, mely a vírus jelenlétére utal, eredményesen csökkenti.

A krónikus hepatitisz C standard terápiája az alfa-interferon-ribavirin kombináció, újabban az úgynevezett "pegylált" interferonnal értek el jó eredményeket. Mivel az interferon kezelésnek számos mellékhatása van (csontvelő gátlás, pszichiátriai tünetek, pajzsmirigy működési zavarok, influenza szerű tünetek mellett) gondosan kell mérlegelni a kezelés előnyét és hátrányát. Az interleukin-10 kezelés kecsegtet eredménnyel azoknál, akik interferonra nem reagálnak.

Az alkohol májsejt elhaláshoz, majd a kötőszövet felszaporodásával májzsugor kialakulásához vezet, de a kialakuló májkárosodás mértékében genetikai különbségek vannak. Alkoholos eredetű májbetegség esetén a terápia alapköve az abstinentia, megfelelő étkezés, vitaminbevitel.

Itt szeretném nyomatékosan, ismételten felhívni az olvasó figyelmét arra, hogy nemcsak számos vényköteles és vény nélkül kapható gyógyszer okozhat a májgyulladást utánzó klinikai képet, hanem számos ártalmatlannak vélt gyógynövény is. Lehet, hogy ezek külön-külön még nem okoznak olyan nagy kárt, de több szer együttes adása már a máj károsodását eredményezheti. Ezért is fontos minden esetben az összes használt szer felsorolása, illetve az alkohol probléma említése kezelőorvosának, mielőtt az új gyógyszert adna. Sajnos szégyellve az alkohol-betegséget, ez nem mindig kerül felismerésre és kezelésre, sokszor további károsodások, kialakulásához vezethet.

Néhány olyan vegyület, a teljesség igénye nélkül, melyekre jobban oda kell figyelni: amiodaron, aszpirin, carbamazepin, isoniazid, pyrazinamid, ketokonazol, metildopa, oestrogenek, anabolikus szteroidok, diclophenac, kinidin, amoxicillin.

Fogamzásgátló szedésekor jóindulatú májdaganat kialakulását is észlelték.

A májbetegség végstádiuma a májzsugor (cirrhosis). Alattomos, kis tünetekkel indul, mint fáradékonyság, étvágytalanság, hányinger, fogyás, menses és potenciazavarok, végül sárgaság, hasi és mellkasi folyadékgyülem alakul ki. A hasi folyadékgyülem, az ascites, akár 10 liter feletti is lehet. A májzsugor végül májkómát okozva vezet halálhoz. Gyakran már előbb bekövetkezik a halál, a tág nyelőcső visszerek megrepedésétől elvérzik a beteg.

Májvédő hatású vény nélkül kapható gyógyszerek:

Epekövesség

Az epekövesség előfordulása igen gyakori, sokszor panaszmentes betegnél a has ultrahangos vizsgálata során, mellékleletként derül ki. Ebben az esetben vegyük tudomásul, de tennivaló nincs. Ha azonban heveny vagy krónikus gyulladás, hasi diszkomfort, puffadás, görcsök okozója, akkor laparoszkóppal a köves epehólyag eltávolítandó (endoscopos cholecystectomia). Ha ezután is maradnak panaszok, akkor lehet, hogy a közös epe-hasnyálmirigy vezeték szűkülete, vagy egyéb gyomor-, bélrendszeri megbetegedés áll fenn. Ezt további vizsgálatokkal lehet tisztázni.

Csekély panaszokat okozó epebetegség esetén, ha a panaszok csak diétahiba után lépnek fel, jó, ha van a házipatikában a számos epeelválasztást serkentő (Cholagol, Rowachol), emésztést javító (Bilagit), görcsoldó szerekből (No-Spa, Drotaverine-Chinoin, Triospan, Troparin Combinatum, Papaverinum hydrochloricum), mert ezekkel sokat javíthatunk közérzetünkön, de megelőzhetjük a nagyobb betegség kialakulását is.

Vény nélküli gyógyszerek:

Az epekövesség áll az epehólyag gyulladások 90%-a mögött. Az állandó, erős jobb bordaív alatti görcsös fájdalom, hidegrázásos magas láz, esetleg sárgaság, labor leletekben a magas süllyedés és magas fehérvérsejtszám az epehólyag gyulladás jelei. Ez kórházi kezelést, a szájon keresztüli táplálkozás felfüggesztését jelenti, ilyen tünetegyüttes esetén azonnal forduljunk orvoshoz.

Az epekövesség akkor okoz nagyobb bajt, ha az epehólyagból a kő az epeútba jut, ez igen heves görccsel jár. A kő akadályozza az epe elfolyását, az epeút kitágul, epeút-gyulladás alakulhat ki. Ezt még hasnyálmirigy-gyulladás is kísérheti, ha az elzáródás a hasnyálmirigy elfolyását is érinti.

A heveny hasnyálmirigy gyulladás még ma is gyakran életet veszélyeztető állapot. Igen erős, gyakran övszerű felhasi fájdalom, puffadás, a bélhangok hiánya, magas láz, hányás, sápadt, nyirkos bőr jelezheti a betegséget. Az esetek legnagyobb részében a hasnyálmirigy-gyulladás hátterében alkoholizmus, epeút betegség áll, de okozhatja hypertrigliceridémia (a vérzsír képződés egy öröklött zavara), sőt egyes gyógyszerek is, hogy a leggyakoribb okokat említsük. Gyakran alakulnak ki elhalások, valamint folyadékkal telt úgynevezett pseudocysták, melyek betörhetnek a gyomorba, gyakran sürgős sebészeti beavatkozást igényelve. Ha krónikus hasnyálmirigy gyulladás alakul ki, zsírszéklettel (steatorrhoea), az enzimpótló kezelésre egy életen át szükség van. Kezelése antibiotikus terápiát igényel.

 

 Drinfo

Szólj hozzá!

Heveny hasnyálmirigygyulladás (pankreatitisz)

2010.12.07. 16:02 naturicumtanacsok


Az esetek többségében olyan embereken fordul elő, akik epekőhöz társult, ismétlődő epehólyag-gyulladásban vagy alkoholizmusban szenvednek.

Az epehólyag elvezetőcsöve összeköttetésben áll a hasnyálmirigy kivezetőcsövével, és a kettő rendszerint közös vezetékbe torkollva nyílik a nyombélbe, ahová váladékuk ürül. Ezért adott a lehetőség, hogy a fertőzött epeutak váladékának közvetítésével fertőző mikroorganizmus a hasnyálmirigybe kerüljön.

Heveny hasnyálmirigy-gyulladásra akkor kell gondolni, ha a hasüregben a köldök felett középen vagy attól balra heveny, tűrhetetlen fájdalom lép fel, magas láz és elesettség kíséretében. Ezek a panaszok olyan súlyosak, hogy miattuk még a legbéketűrőbb ember is orvoshoz fordul, vagy kórházba kerül. Rendszerint bőséges és zsíros étel fogyasztása után jelentkeznek a tűrhetetlen fájdalmak, amit sokkszerű állapot, vérnyomásesés és nemegyszer eszméletvesztés kísér. Az ilyen beteg nem kezelhető otthon, hanem toronyiránt kórházba szállítandó. Ott döntik el, hogy műtéttel vagy gyógyszerrel kezelik-e. Tisztában kell lenni azzal, hogy ez a betegség életveszéllyel jár, tehát halogatásra nincs idő.

 Drinfo

Szólj hozzá!

Hasnyálmirigy-gyulladás

2010.12.07. 16:01 naturicumtanacsok


A hasnyálmirigy heveny gyulladására hirtelen kialakuló rosszullét, és görcsös hasi fájdalom jellemző.
 
A betegség visszatérő vagy idült formája súlyos betegség, ami tartós fájdalommal és hosszú távon a hasnyálmirigy működésének elégtelenné válásával jár. Egyszerre nagy mennyiségű alkohol fogyasztása, vagy tartós alkoholizmus gyakori kiváltói a betegség mindkét formájának. Fokozott kockázatúak azok az emberek is, akiknek epekövük van, vagy már korábban is volt hasonló hasnyálmirigy megbetegedésük.
 
A hasnyálmirigy szerepet játszik táplálékunk fehérjéit és a zsírokat emésztő enzimek (ún. proteázok és lipázok), valamint a szénhidrát-anyagcserét szabályozó hormonok (elsősorban az inzulin) termelésében. Az itt termelt emésztőenzimek egy vezetéken át a vékonybél legelső szakaszába, a patkóbélbe jutnak, ugyanazon a nyíláson át, melyen keresztül az epe is ürül. (Általában a közös epevezeték és a hasnyálmirigy kivezetőcsöve még a vékonybél elérése előtt egyesülnek.)

Hasnyálmirigy-gyulladást (orvosi nevén pancreatitis-t) általában olyan kóros állapot okoz, amelynek során az itt termelt emésztőenzimek nem a megszokott úton - egy vezetéken át - távoznak a vékonybél irányába, hanem helyben aktiválódnak és károsítják a hasnyálmirigy saját szövetét. A mirigy állományába jutott enzimek gyulladást és pusztulást okoznak a mirigy fehérje-állományában, és a környező zsírszövetben, sőt súlyos esetben az erek falát károsítva vérzések okozói is lehetnek.

A heveny hasnyálmirigy-gyulladás két leggyakoribb kiváltó oka az epekő betegség, illetve a nagy mértékű alkoholfogyasztás. Sokkal ritkábban áll a háttérben valamilyen anyagcsere-zavar (pl. a kalcium vagy a zsírok normálisnál magasabb szintje a vérben), fertőző megbetegedés (mumpsz), sérülés vagy gyógyszer-mellékhatás.

A hasnyálmirigy megbetegedése más szervek működésére is kihat. Így pl. súlyos heveny gyulladás esetén a hasűrben vagy a mellkasban folyadék szaporodhat fel, légzési rendellenesség, illetve a szív működésbeli eltérései alakulhatnak ki. További szövődményként bélelzáródás, valamint a veseműködés zavara jöhet létre. Ritkán, nagyon heves lefolyás esetén a hasnyálmirigy egy része el is halhat a gyulladás következtében. Amennyiben az elhalt terület baktériumokkal fertőződik, életveszélyes, azonnali kezelést igénylő kórkép jön létre. Mindezek együttesen akár vérkeringési sokk kialakulását is okozhatják. Utóbbi a vérnyomás leesése miatt szédüléssel, tudatzavarral, sőt eszméletvesztéssel járhat és kezelés nélkül akár halálos is lehet.

A gyulladás fennállhat hosszú időn át folyamatosan is (idült forma), illetve előfordul a heveny gyulladás ismételt jelentkezése, időről-időre kiújulása. Ilyen esetekben a gyulladás hosszú távon a hasnyálmirigy szövetének elhegesedéséhez, és emiatt az enzim- és hormontermelés elégtelenné válásához vezet. Szövődményként a tartós fájdalom mellett táplálkozási-, emésztési- és széklet-rendellenességek, cukorbetegség, a hasnyálmirigyben álciszta (elhalt szövettel és folyadékkal teli tömlő) vagy tályog kialakulása, továbbá gyomorfekély jöhet létre. Mindezek akadályozzák a beteg aktivitását, és jelentősen rontják életminőségét. Az ismételten kiújuló és az idült formák leggyakrabban alkoholistákban fordulnak elő, illetve ritkábban más betegség (pl. mellékpajzsmirigy túlműködés) következtében másodlagosan alakulnak ki. Örökletes hajlamnak is szerepe lehet a betegség kialakulásában, de gyakori az ismeretlen eredetű is. Az idült hasnyálmirigy-gyulladás leggyakrabban középkorú férfiak körében fordul elő. Korábban lezajlott heveny gyulladás során is létrejöhetnek olyan elváltozások a hasnyálmirigyben (pl. álciszta, szűkület a vezetékekben), amelyek később a betegség kiújulásához vezetnek. 

 
Tünetei, felismerése
 
A heveny gyulladás jellemzően gyorsan kialakuló, súlyos hasi fájdalom formájában jelentkezik. A fájdalom a gyomortájtól a hát felé vagy bal oldalra sugárzik, esetleg övszerűen körbefogja az egész hasat, és hányinger, hányás, a has puffadása, valamint kifejezett rosszullét kíséri. Gyakori tünet a láz is. A beteg igyekszik előregörnyedő testtartást felvenni, mivel ez valamelyest enyhíti fájdalmait. Felegyenesedés, köhögés vagy tüsszentés, mély belégzés tovább rontják a fájdalmat. A fájdalmas terület rendkívül nyomásérzékeny. A görcsrohamot gyakran kiadós étkezés vagy alkoholfogyasztás váltja ki.

Idült gyulladás esetében a panaszok a szinte észrevétlenül zajló betegségtől a bizonytalan hasi panaszokon át a komoly fájdalomig nagyon változatos formában jelentkezhetnek. Ilyenkor a heveny gyulladásnál tapasztalthoz képest a gyomortáji fájdalom tompább lehet, de ismételten vissza-visszatér, és bal oldalra, valamint hátra a deréktáj irányába sugárzik ki. Hányinger, étvágytalanság, emésztési zavar, székrekedés és fogyás, ritkábban sárgaság kísérhetik a betegséget. Hosszú idő után a fájdalom állandósulhat, és a hiányos enzimtermelés tünetei - pl. nagy mennyiségű, zsíros fényű, bűzös széklet ürítése, cukorbetegség jellemző tünetei - jelentkeznek.

Akut esetben általában a jellemző panaszok és tünetek alapján a betegség diagnosztizálása nem okoz nehézséget az orvosnak, az idült formát azonban sok más, hasonló panaszokat okozó kórképtől kell elkülöníteni. A hasnyálmirigy-gyulladás kivizsgálása a has megtapintásával kezdődik. A gyulladt mirigy területén a has elődomborodhat, esetleg az orvos a megnagyobbodott részt tapintja is. Heveny gyulladásnál a has nyomásra nagyon érzékeny, az izmok védekezésképpen megfeszülhetnek. Jelentős szerepe van a betegség felismerésében és a kórjóslat megítélésében is a vér- és vizeletvizsgálatok eredményeinek. A hasi röntgen-felvételnél megbízhatóbb, pontosabb információt nyújt a CT-vizsgálat. Az idült formák felismerésében hasi ultrahang-vizsgálatnak is lehet szerepe. Fertőződés gyanúja esetén további vizsgálat céljából egy vékony tűvel a hasfalon át mintát vehetnek a hasnyálmirigy szövetéből. Főleg epekő-betegség egyidejű fennállása esetén végeztet az orvos egy nagyon specifikus képalkotó módszert, az ún. ERCP (Endoszkópos Retrográd Cholangio Pankreatográfia) vizsgálatot. Ilyenkor vékonybél-tükrözés során az epe- és hasnyálmirigy-vezetékbe kontrasztanyagot juttatnak be, és a röntgenen kirajzolódnak az emésztőnedveket elvezető járatok, illetve ezek rendellenességei. 

 
Megelőzése, kezelése
 
A betegség heveny formája súlyos, akár életveszélyes állapotot jelent, ami azonnali kórházi kezelést igényel. Bár az idült változat enyhébb panaszokat okoz, és általában megfelelő kezelés mellett jól kézben tartható, teljes gyógyítása jelenleg nem lehetséges, ezért egész életére korlátozza a beteget és rontja az életminőségét. Mindezek ismeretében érthető, hogy nagy hangsúlyt kell fektetni a hasnyálmirigy egészségének megőrzésére, a gyulladások megelőzésre. Ez elsősorban az alkohol legfeljebb mértéktartó fogyasztásával, illetve az epekövek időben elvégzett műtéti megoldásával érhető el. Mivel a túlzott kávéfogyasztás, a nagyon fűszeres vagy zsírban gazdag táplálkozás és a dohányzás is hozzájárulhatnak a betegség tüneteinek kialakulásához, de legalábbis rontják azok súlyosságát, érdemes kerülni ezeket. Jó módszer lehet a megelőzésre vagy a korai felismerésre az évente szűrés jelleggel elvégeztetett hasi ultrahang-vizsgálat is.

A heveny hasnyálmirigy-gyulladás kórházi, nem ritkán intenzív osztályon történő kezelést igényel. A gyógyulásig - ami akár több hétig is eltarthat - a beteg nem fogyaszthat semmilyen táplálékot szájon át, hanem infúzióban biztosítják számára a szükséges tápanyagokat és folyadékot. Fájdalomcsillapítókat adnak, és gyakran szükség van a gyomortartalom leszívására egy, az orron át levezetett csövön keresztül. Néha oxigén belélegeztetése, sőt a beteg lélegeztetése is szükségessé válhat. A hasnyálmirigy elhalásával, fertőzéssel, tályog kialakulásával szövődött esetekben műtéti megoldásra és erélyes antibiotikumos kezelésre van szükség. A szájon át történő táplálkozásra csak nagyon lassan, fokozatosan lehet visszatérni. Zsírszegény diéta szigorú betartása indokolt ilyenkor.

Idült betegség esetén szigorú alkoholfogyasztási tilalom és zsírszegény diéta betartására van szükség. Korlátozni kell a fűszerek használatát és a rostbevitelt is, az ételeket könnyen emészthető formában kell elkészíteni, és a nap folyamán több, kis adagra elosztva fogyasztani. A betegség hátterében kimutatott esetleges magas vérzsír szintet gyógyszerekkel lehet rendezni. Görcsoldók, és gyengébb hatású fájdalomcsillapítók adása javítja a beteg állapotát. Nagyon erős fájdalom esetén ún. kábító fájdalomcsillapító gyógyszereket is adnak, azonban ezeket csak körültekintően szabad használni, mivel tartós betegség esetén nagy a hozzászokás és a függővé válás veszélye. A hiányzó inzulint és emésztőenzimeket mesterségesen előállított készítmények tartós szedésével kell pótolni.

Sebészi kezelésre hosszasan fennálló, erős fájdalom csökkentése céljából, továbbá akkor kerül sor, ha álciszta vagy tályog alakult ki a hasnyálmirigyben. Amennyiben epekő, vagy más epeúti betegség is fennáll, azt lehetőség szerint szintén - endoszkópos vagy hagyományos - műtéti úton szokták kezelni.
 


Dr. Heksch Katalin

Szólj hozzá!

A hasnyálmirigy idült betegségei

2010.12.07. 16:00 naturicumtanacsok

A hasnyálmirigy idült betegségei

A hasnyálmirigy egy elnyújtott, lapos, 10-15 cm hosszú, kb. 100 gramm tömegű mirigy, mely a gyomor mögött helyezkedik el. Fő kivezetőcsöve a Vater-papillánál éri el s szájadzik a patkóbélbe.

 

A hasnyálmirigy kettős feladattal rendelkező szerv, amely exokrin (az étel emésztéséhez szükséges enzimek és ionok termelése) és endokrin (az anyagcserét és a tápanyagok beépülését szabályozó hormonok elválasztása, mint pl. az inzulin) funkciókat egyaránt ellát.

Gyakorló orvos a hasnyálmirigy betegségei közül leggyakrabban az idült hasnyálmirigy-gyulladás képével találkozik, melynek gyógyítása nem is olyan egyszerű feladat. Itt kell azonban megjegyezni, hogy a terápia helyes megválasztásával, a beteg és betegségének szoros nyomon követésével - mely csak egy őszinte, de korrekt orvos-beteg kapcsolaton alapulhat - az idült hasnyálmirigy-gyulladás egyensúlyban tartható betegség.

Az idült hasnyálmirigy-gyulladás a mirigyszövet pusztulásával járó gyulladás, melyet többnyire fájdalom és a hasnyálmirigy-működés lassan előrehaladó vagy állandó károsodása kísér. A fejlett nyugati társadalmakban az alkohol okozza az idült hasnyálmirigy-gyulladások 70 százalékát, 20-25 százalékban nem igazolható, míg 5-10 százalékban ritka oka van e betegségnek. Férfiaknál 80 gramm, nőknél 40-50 gramm feletti napi alkoholmennyiség 10-15 éven át történő fogyasztása okozza a fenti betegséget. Az idült gyulladás kifejlődése után már a fentieknél kisebb mennyiségű alkohol egyszeri elfogyasztása is a betegség rosszabbodását eredményezi. Hazánkban is egyre nő az idült hasnyálmirigy-gyulladás gyakorisága az állandóan fokozódó alkoholfogyasztás következtében. Viszonylagos gyakoriságában szerepet játszhat a fűszerdús, zsíros étkezés, a növekvő kávéfogyasztás és a dohányzás is.

Típusos elzáródásos jellegű hasnyálmirigy-gyulladást okoznak a hasnyálmirigy-vezeték patkóbélbe történő beszájadzásának szűkületei, daganatok, hegek stb. A vezető tünet a gyomortáji fájdalom, mely állandó, és általában a hátba sugárzik, előrehajolva enyhülhet. Gyakori a hányinger, hányás, étvágytalanság és a következményes testtömegvesztés is.

A funkciók károsodásának következményei közül a leggyakoribb az emésztési zavar, ezen belül is a zsírszéklet, mely az alkohol által okozott formában a leggyakoribb. Meg kell azonban jegyezni, hogy a hasnyálmirigy meglepően nagy funkcionális tartalékkal rendelkezik. A betegség előrehaladtával károsodik a szénhidrátok emésztése, mely végső soron cukorbetegség kialakulásához vezet. Az idült hasnyálmirigy-gyulladás diagnózisa funkcionális vizsgálatokon (labor) és képalkotó eljárásokon (hasi ultrahang, komputertomográfia, endoszkópos retrográd cholangiopancreatographia, melyek specificitása közel 100 százalékos) alapul. alc. : A kezelés lehetőségei

Szövődménymentes idült hasnyálmirigy-gyulladásban a kezelés a fájdalom megszüntetését, a betegség fellángolásának és előrehaladásának megállítását, a regenerálódás elősegítését, valamint a hasnyálmirigy-elégtelenség pótlását célozza meg. A kezelés egyik alappillére az alkoholfogyasztás teljes felfüggesztése, mely után csökken a fájdalmas fellángolások gyakorisága és súlyossága, majd az esetek 75 százalékában fájdalommentesség jön létre, lassul a betegség előrehaladása, és cukorbetegség sem jelentkezik. Igen fontos a görcsoldók, fájdalomcsillapítók és további specifikus gyógyszerek megfelelő alkalmazása, mely a hasnyálmirigynedv elválasztásának mérséklésével és a kifolyás javításával csökkentik a gyulladásos tüneteket. Ritkán, de szükség lehet a kivezetőnyílás szűkületének végleges megoldása céljából műtétre is.

A kezelés másik alappillére az enzimpótló kezelés, mely az egyedi szükségletekhez alkalmazkodó enzimpótló készítmények adását jelenti. Ezeket azonban adaptálni kell a diétához, amely legyen fehérjedús, zsírszegény. Elsősorban az össz-zsiradék napi mennyiségét - mely a hagyományos táplálkozásban 130-150 gramm - kell korlátozni 40-60 grammra. A csökkentett zsírfogyasztást a nyersanyag helyes kiválasztásával és ételkészítéssel (pl. főzés, párolás) tudjuk megoldani. A zsírszegény diéta előnyös, ha napi 5-6 kisebb étkezésből áll.

Tegyünk meg minden erőfeszítést annak érdekében, hogy a betegséget megelőzzük, mindenekelőtt a helyes életmód szem előtt tartásával, de ha már egyszer kialakult, akkor azt lehetőleg műtét nélkül, konzervatív úton kezeljük.


informed

Szólj hozzá!

Idült hasnyálmirigy-gyulladásos beteg diétája

2010.12.07. 15:59 naturicumtanacsok


A hasnyálmirigy kettős működésű mirigy, mely belső és külső elválasztású részből áll. Külső elválasztású része emésztőnedvet választ, mely a gyomor utáni bélszakaszba, a nyombélbe jut, ahova a közös máj és epevezeték is nyílik. Ez az emésztőnedv olyan enzimeket tartalmaz, amelyek a táplálékkal bekerülő fehérje, zsír és szénhidrát bontásához szükségesek.

Ha ezek az enzimek hiányoznak, vagy mennyiségük csökken, akkor emésztés zavar következik be. Belső elválasztású részei termelik az inzulint, amely a vércukorszint szabályozásában fontos.

A krónikus hasnyálmirigy gyulladás tartós lefolyású betegség. Létrejöttében oki tényező az epekő betegség, a rendszeres alkoholfogyasztás, a vér magas zsír- és kálciumtartalma, ez elfogyasztott táplálék bőséges fehérje és zsírtartalma, a hasnyálmirigyre átterjedő nyombélfekély, de felléphet a gyomor-bélrendszer vagy a hasnyálmirigy operációját követően is.

Krónikus hasnyálmirigy gyulladásban a szerv tartósan sérült és emiatt kevesebb enzimet tud termelni. Az emésztőenzimek csökkenése (különös tekintettel a zsíremésztésben fontos pankreas-lipázra) a következő tüneteken keresztül nyilvánul meg - övszerű, a bordaívek alatt jelentkező fájdalom, étvágytalanság, hányinger, esetleg hányás, haspuffadás, fogyás, a szokásosnál puhább, esetleg folyékony, emésztetlen anyagokat tartalmazó, fényes, ún. zsírszéklet. Minél kifejezettebb az enzim hiánya, annál kevésbé hasznosul az elfogyasztott táplálék. A jelenség gyakori velejárója az inzulinhiány is, melyet a megemelkedett vércukorérték jelez.

 

Megelőzés és kezelés

Amennyiben a kiváltó ok ismert, akkor elsősorban azt kell megszüntetni. Az időben elkezdett gyógyszeres kezelés (hasnyálmirigy enzimeket tartalmazó készítmények szedése étkezések közben), illetve az azzal párhuzamosan alkalmazott diéta mellett az állapot lényeges javulása várható.

 

Mi a helyes táplálkozás titka?

Krónikus hasnyálmirigy gyulladásban könnyen emészthető étrend javasolt. Kerülje az erősen sós, a nagyon savanyú, nagyon édes, a túl meleg, túl hideg ételeket és italokat.

Emellett a következőkre figyeljen különösen:

   • Az étrend összeállításánál figyelembe kell venni a gyakran előforduló kísérőbetegségek (cukorbetegség, fekélybetegség, stb.) miatt szükséges előírásokat is.
   • Ossza napi táplálkozását 5-6 kisebb étkezésekre, egyszerre kisebb adagokat fogyasszon, ugyanis a kis ételadagok megkönnyítik az emésztést.
   • A diéta energiatartalmát az Ön tápláltsági állapota alapján, egyénileg kell meghatározni, szervezete elegendő tápanyaghoz, vitaminhoz és nyomelemhez jusson. Minthogy a hasnyálmirigy gyulladásos betegek általában lesoványodnak, fokozott energiabevitel szükséges. Az összenergiabevitel 15-16%-át fehérje, maximálisan 30%-át zsír, 55-58%-át szénhidrát biztosítja.
   • Korlátozza a zsírfogyasztását (napi 10-50 g/nap). Minthogy az alkohol mellett a zsiradék az a tápanyag, amely kiváltja a hasnyálmirigy gyulladását, a beteg étrendjének eleinte naponta maximálisan 40 g lehet a zsiradéktartalma, a növényi olajokat, a margarinokat és a kókuszzsírt és a rejtett élelmiszerekben található zsiradékokat is beleértve. Sertés, liba és kacsazsír kerülendő!
   • Viszonylagos fehérjeszegénység: az étrend testtömeg-kilogrammonként 1 g fehérjét tartalmazzon, ugyanis a tartósan túl nagy fehérjefogyasztás is gyakran gyulladáshoz vezet. Az étrendbe csak sovány húsokat és szárnyasokat (bőr nélküli csirkét, pulykát) vegyünk be. Felvágottakból a baromfi-párizsit, a gépsonkát és a pulykafelvágottakat részesítsük előnyben. A zsírszegény tej, valamint a tejtermékek közül a túró, a kefir, a joghurt és a sajtok (Tenkes, Óvári, Köményes) szintén adhatók. Tojást csak lágyan vagy bevert tojásként ajánlott fogyasztani.
   • Szénhidrátgazdagság: említettük, hogy a hasnyálmirigy gyulladás általában nagyfokú fogyással jár, s a kívánatos testtömeg visszaszerzéséhez a zsírok nem jöhetnek számításba, a fő energiaforrások a szénhidrátok (természetesen cukorbetegek esetén figyelemmel kell lenni a szénhidrát bevitelre). Nem okoz panaszt a másnapos fehér kenyér, a kétszersült, a világosra pirított kenyér, a pászka és a puffasztott rizs. A burgonya, a rizs, a durum tészta, a zöldségfélék (főzve), valamint a zöldbab és a zöldborsó (paszírozva) szintén felhasználhatók. A beteg ehet nem vajas krémmel töltött piskótákat, nem zsíros kekszeket (de chipseket nem), gyümölcsrizst, rizs- és darapudingot. A kenyér és a pékáruk közül a friss, valamint a kelt, a hajtogatott és a töltött péksüteményeket nem javasoljuk. A szárazhüvelyesek szintén nem ajánlottak, akárcsak a desszertek közül a vajas, a zsíros és a tejszínes készítmények, valamint a fagylaltok, a csokoládék, a parfék és a kakaó. A gyümölcsök közül kerülni kell az apró magvúakat és a durva rostúakat (pl. a szilvát), az almát, a körtét és a barackot érdemes meghámozni. Előfordul azonban, hogy a szőlő héja és magja is panaszt okoz. Figyeljen a rostban szegény táplálkozásra, mely nem rostmentes, de durvarost mentes táplálkozást jelent.
   • Tápláléka legyen fűszerszegény, zöldfűszerek, kímélő fűszerek (borsikafű, majoránna, kakukkfű, őrölt köménymag, rozmaring, stb.) használhatók.
   • Tartózkodjon az alkoholfogyasztástól! Bármely eredetű hasnyálmirigy betegség alkoholtilalommal jár, mely mindenféle szeszes ital elhagyását jelenti, beleértve az alkoholt tartalmazó ételféleségeket, gyógyszerkészítményeket (pl. svédcsepp).
   • Nikotin: szükséges a cigaretta illetve egyéb dohánytermékek fogyasztásának csökkentése, majd teljes elhagyása.
   • A kávé és koffeint tartalmazó egyéb készítmények - csökkenteni kell a napi kávéadagot, javasolt a kávé teljes elhagyása. Az éhgyomorra fogyasztott kávé különösen káros hatású.

 

Diétabővítés esetén ajánlott élelmiszerek, ételek

Kis étkezések (reggeli, tízórai, uzsonna)

 • teák, hígított gyümölcslevek, préselt gyümölcslevek
 • sovány, diétás felvágottak (sonkák, párizsifélék)
 • sovány tejtermékek - túró, sajt (5-10 dkg alkalmanként), kefir, joghurt, író (1-2 dl/étkezés)
 • mézpótló, cukormentes (és apró mag nélküli) lekvárok
 • pirított zsemle, kenyér, pászka, diétás-és háztartási keksz, puffasztott natúr rizs, zab-, búza-, árpapehely-készítmények
 • kompótok, befőttek (apró mag és cukor nélkül)

Főétkezések

 • levesek - sószegény zöldség-, csirke-, pulyka-, burgonyalevesek
 • húsok - bőr nélküli baromfi, hal, házinyúl, galamb, sovány sertéshús (sütve, főzve, párolva), diétás ragu
 • burgonya - főtt, tört burgonya, vizes püré, diétás rakott burgonya
 • rizs - főtt, petrezselymes, zöldséges rizs
 • főzelékek - diétás rántással vagy habarással sűrített főzelékek, főzelékpürék (zöldborsópüré, burgonya, tök, patisszon, cukkini, sárgarépa, fehérrépa, pasztinák, paraj, saláta, csicsóka)
 • befőtt, kompót - alma, őszibarack, cseresznye
 • sütemény - diétás piskótafélék (piskótatekercs, almás piskóta)
 • pudingok - gyümölcslével elkészítve
 • ital - ásványvíz (szénsav nélkül), teák, préselt gyümölcslevek

 

Hogyan készüljenek az ételek?

Az ételeket száraz vagy diétás rántással, hintéssel vagy áttört burgonyával sűrítsük. A főzés mellett ajánlott a sütőzacskóban, a római tálban, a són, az alufóliában és a roston való sütés, valamint a grillezés.

 

Tápszerepek szerepe a diétában

Teljes értékű, meghatározott tápanyagtartalmú, ízesített, iható tápszer jól alkalmazható a diétában.

 

Ajánlott italok

   • ajánlatos nagyobb mennyiségű gyümölcslé, világos színűre főzött tea, nagy vitamintartalmú italok, zöldséglevek fogyasztása
   • tea - világos színűre főzött tea, 2 dl, mézzel, citromlével ízesítve
   • tejes-tea - világos színűre főzött tea (2 dl), 1 dl tej (1,5 %), másfél evőkanál cukor
   • tejeskávé - 3 kávéskanál malátakávé vagy koffeinmentes kávépor, 1 dl tej (1,5 %), másfél evőkanál cukor, 2 dl víz
   • paradicsomlé - 25 dkg friss paradicsom, 2-3 evőkanál cukor vagy méz, citromlé. A megmosott paradicsomot átpaszírozzuk, átszűrjük
   • sárgarépalé - 25 dkg sárgarépa, 2-3 evőkanál cukor vagy méz, citromlé. A megmosott sárgarépát finomra lereszeljük, gyümölcscentrifugában kipréseljük
   • almalé - 25 dkg alma, 2-3 evőkanál cukor vagy méz, citromlé. A megmosott, hámozott almát lereszeljük. Gyümölcscentrifugával vagy gyümölcspréssel levét kinyomjuk

 

Nem ajánlott élelmiszerek, ételek

   • zsiradékféleségek - szalonna, tepertő, zsírok
   • húsok, húskészítmények - zsíros, rostos húsok, húskészítmények (téliszalámi, paprikás szalámi, füstölt sonka, stb.), pacal. Zsíros halak, olajos halkonzervek
   • sütőipari-termékek - kalács, vajas pogácsa, tepertős pogácsa, kakaós csiga, bukta, sajtos rúd
   • tej, tejtermékek - tejszín, tejföl, zsíros túró, zsíros sajtféleségek, kakaó
   • zöldségfélék - kelkáposzta, kelbimbó, uborka, karalábé, zöldborsó, szárazbab, lencse, kukorica, retek
   • olajos magvak - dió, mogyoró, mandula, mák, tökmag, napraforgómag
   • cukrászati készítmények - vajas, zsíros, tejszínes torták és sütemények, krémek, fagylaltok, csokoládék
   • gyümölcs - az apró magvakat tartalmazó gyümölcsök
   • fűszerek - erős, csípős fűszerek, ízesítők, mustár, torma, borsfélék, ecet
   • italok - minden alkoholt tartalmazó ital, szénsavas italok

 

Élelmi anyag Nem ajánlott Ajánlott

 

Húsok és felvágottak

zsírban gazdag húsok (pl.: disznóhús, kacsa, liba, hurka); sóban és zsírban gazdag felvágottak, kolbászok; füstölt árúk

zsírszegény húsok (pl.: nyúl, pulyka,vadhúsok, sovány borjú- marha és sertéshús); zsírszegény felvágottak (pulykából)

Halételek

füstölt vagy marinírozott halak (sós hering, makréla, szardella, olajos szardínia); zsírban gazdag halfélék (angolna, ponty); kagyló és rákfélék

só- és zsírszegény halfélék (pisztráng, busa)

Zsírok és olajok

nagy mennyiségű vaj, disznózsír, szalonna, normál margarin, majonéz

növényi eredetű zsírok és étolajok (napraforgóolaj, kukoricacsíra-olaj); zsírszegény vaj és margarin kis mennyiségben

Tojás

zsíros tojásételek, főtt tojás

egyéb tojásételek

Tej és tejtermékek

magas zsírtartalmú tejtermékek (tejszín, stb.), zsírban gazdag sajtok (parmezán, juhsajt, ömlesztett sajtok)

zsírszegény tej és tejtermékek (sovány túró, sovány joghurt); só- és zsírszegény sajtfélék (45% zsírtarta-lomig, max. napi 50g)

Zöldségek, saláták

nyerskoszt, hüvelyes növények, káposztafélék beleértve a savanyú káposztát is, nagy mennyiségben fejessaláta

minden fajta zöldség és saláta

Burgonya

hasábburgonya, chips és egyéb kész-árúk

burgonyapüré, főtt burgonya

Gyümölcs

nagymennyiségű friss gyümölcs

minden fajta gyümölcs

Gabonafélék (kenyér és tésztafélék, rizs)

korpás készítmények; nagy mennyiségben friss kenyér

sószegény kenyérfélék, magos-kenyér korlátozott mennyiségben (200-300g naponta)

Cukor, édességek, sütemények

nagy mennyiségben édességek (csokoládé nugát, jégkrém) és süte-mények, kelt tészta

kis mennyiségben, a zsírszegény árúkat előnyben részesíteni

Fűszerek

nagy mennyiségben, egzotikus fajták

egyéb fajták só hozzáadása nélkül

Italok

alkohol; szénsavas üdítők

alacsony Na - tartalmú szódavíz, gyümölcslé, tea, kávé kis mennyiségben

Elkészítés módja

zsírban gazdagon (pl.: fritőzben sütés, marinírozás, panírozás és olajban pácolás)

párolás, dinsztelés, grillezés, hírtelen sütés, forrázás

 

Mit kell még Önnek tudnia, és mire kell még figyelnie?

   • Akut (heveny) hasnyálmirigy gyulladásban, ami gyakran erős fájdalommal jár, kímélnie kell a szervet. Sem enni, sem inni nem szabad, a szervezetnek mesterséges táplálásra van szüksége infúzión keresztül (akut gyulladás esetén belgyógyászati osztályos kezelésre utaljuk). Az akut szak elmúltával következhet egy lassú étrendépítés, melynek kezdetén könnyen emészthető szénhidrátok (pl.: cukros tea, kétszersült, pirítós, zabpehely) fogyasztását javasoljuk. A későbbiekben tojásfehérje fogyasztása és az ételek elkészítéséhez kis mennyiségű zsír felhasználása is megengedett.
   • Amennyiben az étrend megtervezése és a helyes táplálkozás ellenére is kedvezőtlen tünetek (súlycsökkenés, zsírszéklet) lépnek fel, gyógyszeres terápia javasolt. A szükséges enzimterápiát orvosával beszélje meg.
   • Egyes esetekben műtéti beavatkozás szükséges gyógyulása érdekében.

 

További étrendi javaslatok

 • Tojás - lágy és bevert tojás, omlett, levestészta, mártások, öntetek (tűrőképesség!)
 • Javasolt fűszerek - borsikafű, majoránna, kakukkfű, rozmaring, őrölt kömény, petrezselyem
 • Diétás rántás - a lisztet zsiradék nélkül megpirítjuk és hideg napraforgóolajat adunk hozzá, majd folyadékkal (víz, főzőlé) felengedjük

 

Menüjavaslatok bővített étrend esetén

Reggeli

 • tea édesítővel, 1 db pirított zsemle, ½ dkg margarin, 5 dkg sovány baromfisonka
 • tea édesítővel, margarin, 6-7 dkg pirított kenyér, sovány reszelt sajt
 • 3 dl tejeskávé édesítővel, 1 db pirított zsemle, margarin, mézpótló (vagy cukormentes dzsem)

Tízórai

 • 2 dl natúr joghurt, rizses Ham-let
 • 2 dl cukormentes almalé, diétás keksz
 • 2 dl kefir, 2 db Abonett

Ebéd

 • lezsírozott csirkeleves tésztával, vagy darával, 10 dkg főtt csirke, 20 dkg tört burgonya, cukormentes cseresznyebefőtt
 • rántott leves (1 dkg olajjal), 8-10 dkg sovány natúrszelet, 5 dkg rizsből petrezselymes rizs
 • zöldséges burgonyaleves, párolt vagdalt baromfihúsból, diétás főzelék (kefirrel, joghurttal habarva)

Uzsonna

 • 2 dl aludttej vagy kefir, ½ db zsemle
 • gyümölcssaláta, korpás keksz
 • 10 dkg hámozott őszibarack (vagy befőtt), diétás keksz

Vacsora

 • zöldséges pulykaragu, főtt rizs, diétás céklasaláta (cékla + édesítő + só + citromlé + őrölt kömény)
 • töltött főzelékfélék (pl. patisson, cukkíni, tök), 5 dkg kenyér
 • diétás melegszendvics, fejes saláta, tea vagy ásványvíz

 

Mintaétrend

Tejberizs párolt almával - hozzávalók - 15 dkg rizs, 3 evőkanál cukor, 2 dl tej (1,5%), 2 db alma, citrom- vagy narancshéj. A megmosott rizst vízzel hígított tejben puhára főzzük. Közben megpároljuk az almát és cukorral, kevés citrom vagy narancs héjával ízesítjük. A rizst az almával rétegezzük és sütőben kissé átsütjük.

Párnaburgonya - hozzávalók - 50 dkg burgonya, 2 kávéskanál margarin, só, köménymag. A tisztított, mosott burgonyát hasábra vágjuk, teflonedénybe tesszük és sóval, köménymaggal ízesítjük. Előmelegített sütőben pirosra sütjük. Többször óvatosan megkeverjük lapátkanállal. Tálalás előtt tesszük rá a margarint.

Rizses csirkemell - hozzávalók - 20 dkg csirkemell, 10 dkg rizs, 2 kávéskanál olaj, só, zöldpetrezselyem. A megmosott csirkemellről leszedjük a bőrét, a húst kockára vágjuk, majd olajon átfuttatjuk és sóval, vágott petrezselyemmel ízesítjük. Kevés vízzel félig puhára pároljuk, majd hozzáadjuk a mosott rizst, kevés forró vízzel felengedjük és készre főzzük.

 

További mintaétrendi javaslatok

1. nap

 • Reggeli - baromfi párizsi, zsemle, hámozott paradicsom
 • Tízórai - banán
 • Ebéd - daragaluska-leves, finomfőzelék-püré, alufóliában sült csirkemell
 • Uzsonna - gyümölcsrizs
 • Vacsora - melegszendvics (sonka, reszelt Óvári sajt, félbarna kenyér)

2. nap

 • Reggeli - Tenkes sajt, kifli
 • Tízórai - teljes értékű, meghatározott tápanyagtartalmú, ízesített, iható tápszer
 • Ebéd - zöldségleves, roston sült hal citrommal, burgonyahab
 • Uzsonna - kapros túró, félbarna kenyér
 • Vacsora - töltött tök (csirke, kefir)

3. nap

 • Reggeli - gépsonka, rozskenyér
 • Tízórai - lekváros piskóta
 • Ebéd - zöldséges pulykaragu, főtt rizs
 • Uzsonna - kétszersült, gyümölcsturmix
 • Vacsora - parajfőzelék, lágy tojás

4. nap

 • Reggeli - tejeskávé, zöldpetrezselymes tehéntúró, hámozott paradicsom, zsemle
 • Tízórai - lekvár, pirított kifli
 • Ebéd - daragaluskaleves, alufóliában sült sertésszelet, finom főzelékpüré
 • Uzsonna - cseresznyés piskótaszelet, natúr gyümölcslé
 • Vacsora - hússal töltött burgonya, kapormártás

 

 

drinfo

Szólj hozzá!

Titokzatos hasnyálmirigy

2010.12.07. 15:28 naturicumtanacsok


Amilyen kicsi, olyan nagy problémát okozhat, ha megbetegszik. A hasnyálmirigy rendellenességei gyakorta csak előrehaladott állapotban adnak figyelmeztető jelzéseket. Éppen ezért rendkívül fontos rendszeres szűrővizsgálata...

A hasnyálmirigy (pancreas) betegségét elsősorban laborvizsgálatok jelzik, a pontos diagnózis felállításához azonban első számú segítséget jelent a - manapság egyre több szerv vizsgálatánál alkalmazott - 3D ultrahangtechnika. A pancreas betegségeivel és szűrővizsgálatával kapcsolatban dr. Puhl Mária radiológust kérdeztük.

 Milyen betegségei lehetnek a hasnyálmirigynek?

- A hasnyálmirigynek elsősorban kétféle betegsége ismert: a gyulladás, ami lehet akut vagy krónikus és a daganat. Az akut gyulladás, melynek kiváltó oka az esetek 80 százalékában epekő vagy alkohol, rendkívül komoly, veszélyes, a legtöbb esetben kórházi kezelést igénylő betegség. A gyulladás mértékétől függően alakul ki elhalás vagy bevérzés a szervben, illetve gyakran álciszta keletkezik azon a helyen, ahol elpusztult a szövet. Ez krónikus gyulladást tarthat fenn. A visszatérő gyulladás hátterében általában anyagcserezavar, a hasnyálmirigy-vezeték fejlődési rendellenességei, vagy gyulladás miatt kialakult szűkületek állnak.

 Ha a gyulladás ilyen komoly problémát jelent, mivel járhat, ha daganat fejlődik ki ebben a kisméretű, mintegy 12 cm hosszú, 2-3 cm vastag szervben?

- Mivel a hasnyálmirigynek két funkciója - enzim-és hormontermelés - van, ezért az e szervet érintő daganat is kétféle lehet. Az elválasztásért felelős sejtekből kiinduló daganat általában agresszíven növekszik, ám csak későn okoz tünetet. Legjellemzőbb tünetei: fogyás, a hátba sugárzó fájdalom. Többnyire a hasnyálmirigy fejében alakul ki, s mivel ott találkozik az epevezetékkel, gyakran okoz epeúti elzáródást, amit a beteg sok esetben csak akkor vesz észre, amikor besárgul. Ilyenkor a probléma általában már előrehaladott.

A hormontermelő sejtekből kiinduló daganatok többnyire inzulin-túltermelődést idéznek elő, és a tünetek is ezzel kapcsolatosak. Ilyen esetben például a vércukorszint gyakran lezuhan vagy nagyon magas, és nem tudják beállítani. Más hormonok túltermelésekor gyakori a kezelhetetlen gyomor- és patkóbélfekély.

 Mi a szerepe a 3D ultrahangnak a hasnyálmirigy vizsgálatánál?

Egyrészt a megelőzésben van fontos szerepe az évenkénti szűrésnek - ami része egy átfogó hasi szűrővizsgálatnak, hiszen a hasnyálmirigy sok esetben csak akkor okoz tünetet, amikor már nagy baj van. Rendszeres szűréssel azonban van esély arra, hogy idejében észrevegyük a problémát, ami a beteg gyógyulása szempontjából jobb esélyt jelent.

A hasnyálmirigyben keletkezett hormontermelő daganatot nehéz észrevenni, mert általában 10 mm-nél kisebb. Észlelésében fontos szerepe van a korszerű, pontos 3D-technikának, mely topográfiai szempontból is nagy segítséget nyújt. Ezzel a módszerrel ugyanis rendkívül jól meghatározható a daganat elhelyezkedése, s látható, hogy érint-e más szerveket, epeutak torkolatát vagy ereket, s ha igen, milyen mértékben. Ez az információ nagyon fontos az esetleges műtéti beavatkozás előtt, illetve a további kezelés megválasztása szempontjából.

Kontrollvizsgálatoknál daganat és gyulladás esetében egyaránt jelentős szerepet kap a 3D ultrahang, mellyel precízen nyomon követhető a változás, a gyógyulás.

Veszélyes epekő

Ha az epehólyagban lévő apró kövek egyike becsúszik az epevezetékbe, és olyan magasságban okoz elzáródást, ahol már érinti a hasnyálmirigy-vezetéket, akkor súlyos hasnyálmirigy-gyulladást idézhet elő. Ezért érdemes az epeköveket minél hamarabb eltávolíttatni.

 

 Drinfo

Szólj hozzá!

Acut hasnyálmirigy gyulladás utáni diéta

2010.12.07. 14:23 naturicumtanacsok

Acut hasnyálmirigy gyulladás utáni diéta

A pancreasnedv elválasztás ingerének csökkentése szükség szerint, több napos koplaltatás után folyékony, folyékony-pépes, szénhidrát, majd fehérje tartalmú, zsír- füszer- rostszegény az étrend.

Az étkezés megkezdése után az ötödik héttől fogyasztahtó csak zsiradék, étolaj, vagy vaj, Réma margarin formájában, legfeljebb napi 10 g-os adagban, mennyisége fogozatosan emelhető napi 20-40 g-ra. ( enzim meghatározás normalizálódás alapfeltétel). Alkohol fogyasztása tilos! Ha egyidejűleg cukorbetegség is fennáll, illetve az Insulin-termelés is károsodott, akkor natív cukrok nem fogyaszthatóak és a szénhidrát mennyiségét is meg kell szorítani.

 

A teljes koplalás után felhasználható nyersanyagok, ételféleségek:

zsír nélkül készített, sós, rántott leves,
pirított zsemle, keksz, kétszersült,
héjában főtt vagy sült burgonya,
kevés cukorral készített almakompót, elmamártás, almaleves.
Főtt sárgarépa, tej, zsír felhasználása nélkül, kevés cukorral készített sárgarépafőzelék.
A szigorú diétát a fokozatos fehérjebeépítés követi, napi 60-80 g sovány főtt, darált csirke vagy sertéshús adásával.
Ha ez panaszokat nem okoz, kis mennyiségű tej (80-100 ml) adását kezdjük, ételekbe keverve, majsd sovány tehéntúrót, sovány sajtot, Óvári, sovány gépsonkát, fehérpecsenyét fogyaszthat a beteg.

Felhasználható nyersanyagok, gabonafélék és készítmények:

Búzadara, rizs, főzve, szárazon pirítva, zabpehely.

Húsok, húskészítmények:

Zsírszegény húsfélék: fiatal csirke, sovány sertés, sovány hal, sovány galamb, nyúl, borjúhús, sovány csirkemáj, főzve, teflonban alufóliában zsiradék nélkül párolva, sütve, római cserépedényben zsiradék nélkül elkészítve, sovány gépsonka, sertésjava.

Tej- tejterméke:

tej 50-100 ml mennyiségben, ételekbe keverve, sovány tehéntúró, sovány sajt (Óvári, Túra, Tenkes, köményes)

Zöldség-, főzelékfélék:

Burgonya, sárgarépa, paraj, főzőtök, fejessaláta, zsiradék nélküli levesnek köretnek, főzeléknek elkészítve, habarással.

Gyümölcsök:

alma, őszibarack, csak kompótnak, levesnek, mártásnak, turmixitalnak, szűrve elkészítve.

Tiltott élelmianyagok:

alkohol, puffasztó főzelékek (káposztafélék) aprómagvas gyümölcsök, rostdús gyümölcsök, olajos magvak (dió, mogyoró, mandula, mák) szárazhüvelyesek, szárazbab, sárgaborsó, lencse, sertés zsír, baromfizsír, hízott állatok húsa, liba mája, zsíros, fűszeres, füstölt húsfélék, töltelékfélék, disznósajt, kolbász, sonka, császárjhús, tejszin, tejföl, érlelt túrók, füszerpaprika, fokhagyma, vöröshagyma, zeller.

Ezt a diétát mindaddig tartani kellm amíg a laboratóriumi eredmények alapján a kezelőorvos indikoltnak tartja.

 

Diétalap.hu

Szólj hozzá!