HTML

Acut hasnyálmirigy gyulladás utáni diéta

A pancreasnedv elválasztás ingerének csökkentése szükség szerint, több napos koplaltatás után folyékony, folyékony-pépes, szénhidrát, majd fehérje tartalmú, zsír- füszer- rostszegény az étrend.

Friss topikok

Linkblog

Archívum

Máj és epebetegségek, hasnyálmirigygyulladás

2010.12.07. 16:02 naturicumtanacsok


A jobb bordaív alatt elhelyezkedő máj az egyik legérdekesebb szervünk. Vérellátását is két irányból, a portalis vénából (ez a belek felől jön) és a szív-aorta útvonali arteria hepaticából kapja.
A kevert vér a májsejtek közötti szinuszokban áramlik, majd a májból a véna hepatica viszi a vért a véna cavaba. Mindezeket azért ismertettem, hogy érthetővé váljon a máj szűrő, védő szerepe a bélből a szervezetbe felszívódott anyagokkal szemben. Az első szűrőt természetesen főként a két teniszpályányi felületű vékonybélfelszín jelenti.

Tehát a máj feladatai igen összetettek: anyagcsere, kiválasztó és védekező feladatok. A kiválasztó, lebontó, eltakarító feladatok pontos elvégzése éppen a gyógyszerek esetén nagyon fontos. A máj nagy részét kitevő hepatocyták feladata az epe termelése, a szénhidrát-anyagcsere egyensúlyának biztosítása, a zsírok (lipidek) és a zsírokat szállító fehérjék képzése (szintézise), a koleszterinképzés, véralvadási faktorok, és sok más, egyéb fehérje képzése.

A máj működésének megítélésére a májenzimek szérumbeli szintjének mérését végezzük elsődlegesen. Leggyakrabban a transzaminazék, az asparat transaminase (AST, más néven GOT), az alanin-aminotransferase (ALT más néven GPT), valamint a gamma glutamil transzferáz (GGT), és az alkalikus phosphatase (ALP) szérumbeli szintjét mérjük. Szérumszintjük emelkedése azonban nem mindig a máj betegségének következménye, mert pl. az GOT/AST a vázizomban és a szívben is előfordul. Ezért emelkedik meg a szintje a szívizom elhalásakor (infarktus). A bilirubin-szint vizsgálata sárgasággal járó epe illetve májbetegségek elkülönítő diagnózisára alkalmas, nem annyira a májműködés megítélésére.

Nagyon segíti a kórisme felállítását a has, ezen belül is az epehólyag, a máj, a hasnyálmirigy ultrahangos vizsgálata. Természetesen, ha szükséges, a biopsziával nyert májszövet szövettani vizsgálata is elvégzendő, de ha kell, még számos képalkotó eljárás segíti az orvos munkáját (CT, ERCP, MRI, PTC, MRCP)

Leggyakoribb máj és epebetegségek:

  • májgyulladás (heveny), májelégtelenség
  • krónikus májgyulladás,
  • májzsugor (cirrhosis)
  • alkoholos máj
  • gyógyszer és mérgek okozta májbetegség
  • epehólyaggyulladás, epeútgyulladás, epekövesség, hasnyálmirigy-gyulladás

Heveny májgyulladás (hepatitis acuta)

Májgyulladást igen sok vírus, de gyógyszer és mérgek is okozhatnak.

Májgyulladást okozó vírusok: hepatitis A (HAV), B (HBV), C (HCV), D (delta agens), E (enteralis), G (HGV), de a citomegalovírus (CMV), az Epstein-Barr (EBV) és a herpes simplex (HSV) vírus is okozhatja, számos esetben azonban még ma sem ismerjük az okot.

Étvágytalanság, hányinger, hányás, rossz közérzet, fáradékonyság, hőemelkedés a kezdeti panaszok, a sárgaság később jelenik meg, de nem mindig alakul ki. Ugyanúgy járhat hasmenéssel, mint székrekedéssel, enyhe jobb bordaív alatti felhasi fájdalommal. Később a máj megnagyobbodhat a léppel együtt, néha nyaki és hónalji nyirokcsomó duzzanatot is észlelünk.

A májgyulladásos betegeket nem kell elkülöníteni, de higiéné fokozott betartása javasolt.

Laboratóriumi vizsgálatokból az alacsony fehérvérsejt szám és az aminotranszferáz enzimek szintjének emelkedése jellemző.

A HAV fertőződés széklettel történik, rossz higiénés viszonyok közt gyakoribb. Az anti-HAV IgM szintemelkedés betegségre utal, míg az anti-HAV IgG csak korábbi fertőzést, és immunitást jelent. Nem válik krónikussá.

A HBV rendszerint szexuális úton, fertőzött nyállal, ondóval, hüvelyváladékkal vagy fertőzött vérrel terjed. A HBsAg pozitív anyák átvihetik a betegséget az újszülöttre, ezért erre szűrik a terheseket. A HbsAg pozitivitás fertőzést és fertőzőképességet jelent. HBV fertőzés után nagyobb a valószínűsége, hogy "átmegy" krónikusba, fokozódik a májzsugor és rák kialakulásának veszélye.

1990 óta hazánkban a14 évesek kapnak a B vírus ellen védőoltást, mely három oltásból áll, 0-1-6 hónapos séma szerint, ez kb. 10 évig véd.

A HCV fertőzés oka régen a transzfúzió volt, ma az intravénás droghasználók körében gyakori megbetegedés. Gyakori együttes jelenléte a HIV fertőzéssel. Gyakran alakul ki belőle kónikus májgyulladás.

A anti-HCV kimutatása a szérumból általában a betegség jelenlétére utal, de az álpozitivitás kizárására jobb elvégezni a HCV RNS vizsgálatot is, sőt el kell végezni a RIBA-t. A transzfúzióra kerülő vér HCV-ra való kötelező szűrése az új fertőzések számát jelentősen csökkentette. HBV és HBA ellen van biztonságos védőoltás, C elleni kifejlesztése folyamatban van.HAV ellen akkor érdemes oltani, ha endémiás területre utazunk, valamint bizonyos foglalkozások, pl. állatgondozók esetén, valamint a kábítószereseket. Magyarországon a Hawrix, a H-B-VAX II. és a Vaqta áll rendelkezésünkre. De gyártanak már kombinált oltóanyagot is (Twinrix).

Bármelyik fajta akut májgyulladás esetén oki terápia nincs, pihenés, könnyű vegyes diéta tartása javasolt.

Heveny májelégtelenség

A heveny májelégtelenséget, mely nagy kiterjedésű májsejt elhalással jár, leginkább A és B vírus okozza, de hasonló elváltozások alakulnak ki például paracetamol (acetaminophen) túladagolás, gombamérgezés esetén is, gyakran csak a transzplantáció az egyetlen mód a beteg megmentésére.

Krónikus májgyulladás

A 6 hónapon túl fennmaradó kóros labor eredmények krónikus gyulladás kialakulására utalnak. A kórképet nem mindig előzi meg látható akut fertőzés, sőt néha úgynevezett autoimmun folyamat eredményeként jön létre. Ez utóbbi kezelése szteroiddal történik.

Hepatitis B háttér esetén rekombináns alfa-interferon kezelés jön szóba, de jó eredménnyel használják a nukleozid analóg lamivudint. Ez a gyógyszer a szérum HBV DNS szintjét, mely a vírus jelenlétére utal, eredményesen csökkenti.

A krónikus hepatitisz C standard terápiája az alfa-interferon-ribavirin kombináció, újabban az úgynevezett "pegylált" interferonnal értek el jó eredményeket. Mivel az interferon kezelésnek számos mellékhatása van (csontvelő gátlás, pszichiátriai tünetek, pajzsmirigy működési zavarok, influenza szerű tünetek mellett) gondosan kell mérlegelni a kezelés előnyét és hátrányát. Az interleukin-10 kezelés kecsegtet eredménnyel azoknál, akik interferonra nem reagálnak.

Az alkohol májsejt elhaláshoz, majd a kötőszövet felszaporodásával májzsugor kialakulásához vezet, de a kialakuló májkárosodás mértékében genetikai különbségek vannak. Alkoholos eredetű májbetegség esetén a terápia alapköve az abstinentia, megfelelő étkezés, vitaminbevitel.

Itt szeretném nyomatékosan, ismételten felhívni az olvasó figyelmét arra, hogy nemcsak számos vényköteles és vény nélkül kapható gyógyszer okozhat a májgyulladást utánzó klinikai képet, hanem számos ártalmatlannak vélt gyógynövény is. Lehet, hogy ezek külön-külön még nem okoznak olyan nagy kárt, de több szer együttes adása már a máj károsodását eredményezheti. Ezért is fontos minden esetben az összes használt szer felsorolása, illetve az alkohol probléma említése kezelőorvosának, mielőtt az új gyógyszert adna. Sajnos szégyellve az alkohol-betegséget, ez nem mindig kerül felismerésre és kezelésre, sokszor további károsodások, kialakulásához vezethet.

Néhány olyan vegyület, a teljesség igénye nélkül, melyekre jobban oda kell figyelni: amiodaron, aszpirin, carbamazepin, isoniazid, pyrazinamid, ketokonazol, metildopa, oestrogenek, anabolikus szteroidok, diclophenac, kinidin, amoxicillin.

Fogamzásgátló szedésekor jóindulatú májdaganat kialakulását is észlelték.

A májbetegség végstádiuma a májzsugor (cirrhosis). Alattomos, kis tünetekkel indul, mint fáradékonyság, étvágytalanság, hányinger, fogyás, menses és potenciazavarok, végül sárgaság, hasi és mellkasi folyadékgyülem alakul ki. A hasi folyadékgyülem, az ascites, akár 10 liter feletti is lehet. A májzsugor végül májkómát okozva vezet halálhoz. Gyakran már előbb bekövetkezik a halál, a tág nyelőcső visszerek megrepedésétől elvérzik a beteg.

Májvédő hatású vény nélkül kapható gyógyszerek:

Epekövesség

Az epekövesség előfordulása igen gyakori, sokszor panaszmentes betegnél a has ultrahangos vizsgálata során, mellékleletként derül ki. Ebben az esetben vegyük tudomásul, de tennivaló nincs. Ha azonban heveny vagy krónikus gyulladás, hasi diszkomfort, puffadás, görcsök okozója, akkor laparoszkóppal a köves epehólyag eltávolítandó (endoscopos cholecystectomia). Ha ezután is maradnak panaszok, akkor lehet, hogy a közös epe-hasnyálmirigy vezeték szűkülete, vagy egyéb gyomor-, bélrendszeri megbetegedés áll fenn. Ezt további vizsgálatokkal lehet tisztázni.

Csekély panaszokat okozó epebetegség esetén, ha a panaszok csak diétahiba után lépnek fel, jó, ha van a házipatikában a számos epeelválasztást serkentő (Cholagol, Rowachol), emésztést javító (Bilagit), görcsoldó szerekből (No-Spa, Drotaverine-Chinoin, Triospan, Troparin Combinatum, Papaverinum hydrochloricum), mert ezekkel sokat javíthatunk közérzetünkön, de megelőzhetjük a nagyobb betegség kialakulását is.

Vény nélküli gyógyszerek:

Az epekövesség áll az epehólyag gyulladások 90%-a mögött. Az állandó, erős jobb bordaív alatti görcsös fájdalom, hidegrázásos magas láz, esetleg sárgaság, labor leletekben a magas süllyedés és magas fehérvérsejtszám az epehólyag gyulladás jelei. Ez kórházi kezelést, a szájon keresztüli táplálkozás felfüggesztését jelenti, ilyen tünetegyüttes esetén azonnal forduljunk orvoshoz.

Az epekövesség akkor okoz nagyobb bajt, ha az epehólyagból a kő az epeútba jut, ez igen heves görccsel jár. A kő akadályozza az epe elfolyását, az epeút kitágul, epeút-gyulladás alakulhat ki. Ezt még hasnyálmirigy-gyulladás is kísérheti, ha az elzáródás a hasnyálmirigy elfolyását is érinti.

A heveny hasnyálmirigy gyulladás még ma is gyakran életet veszélyeztető állapot. Igen erős, gyakran övszerű felhasi fájdalom, puffadás, a bélhangok hiánya, magas láz, hányás, sápadt, nyirkos bőr jelezheti a betegséget. Az esetek legnagyobb részében a hasnyálmirigy-gyulladás hátterében alkoholizmus, epeút betegség áll, de okozhatja hypertrigliceridémia (a vérzsír képződés egy öröklött zavara), sőt egyes gyógyszerek is, hogy a leggyakoribb okokat említsük. Gyakran alakulnak ki elhalások, valamint folyadékkal telt úgynevezett pseudocysták, melyek betörhetnek a gyomorba, gyakran sürgős sebészeti beavatkozást igényelve. Ha krónikus hasnyálmirigy gyulladás alakul ki, zsírszéklettel (steatorrhoea), az enzimpótló kezelésre egy életen át szükség van. Kezelése antibiotikus terápiát igényel.

 

 Drinfo

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hasnyalmirigy-gyulladas.blog.hu/api/trackback/id/tr622499790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása