HTML

Acut hasnyálmirigy gyulladás utáni diéta

A pancreasnedv elválasztás ingerének csökkentése szükség szerint, több napos koplaltatás után folyékony, folyékony-pépes, szénhidrát, majd fehérje tartalmú, zsír- füszer- rostszegény az étrend.

Friss topikok

Linkblog

Archívum

A hasnyálmirigy idült betegségei

2010.12.07. 16:00 naturicumtanacsok

A hasnyálmirigy idült betegségei

A hasnyálmirigy egy elnyújtott, lapos, 10-15 cm hosszú, kb. 100 gramm tömegű mirigy, mely a gyomor mögött helyezkedik el. Fő kivezetőcsöve a Vater-papillánál éri el s szájadzik a patkóbélbe.

 

A hasnyálmirigy kettős feladattal rendelkező szerv, amely exokrin (az étel emésztéséhez szükséges enzimek és ionok termelése) és endokrin (az anyagcserét és a tápanyagok beépülését szabályozó hormonok elválasztása, mint pl. az inzulin) funkciókat egyaránt ellát.

Gyakorló orvos a hasnyálmirigy betegségei közül leggyakrabban az idült hasnyálmirigy-gyulladás képével találkozik, melynek gyógyítása nem is olyan egyszerű feladat. Itt kell azonban megjegyezni, hogy a terápia helyes megválasztásával, a beteg és betegségének szoros nyomon követésével - mely csak egy őszinte, de korrekt orvos-beteg kapcsolaton alapulhat - az idült hasnyálmirigy-gyulladás egyensúlyban tartható betegség.

Az idült hasnyálmirigy-gyulladás a mirigyszövet pusztulásával járó gyulladás, melyet többnyire fájdalom és a hasnyálmirigy-működés lassan előrehaladó vagy állandó károsodása kísér. A fejlett nyugati társadalmakban az alkohol okozza az idült hasnyálmirigy-gyulladások 70 százalékát, 20-25 százalékban nem igazolható, míg 5-10 százalékban ritka oka van e betegségnek. Férfiaknál 80 gramm, nőknél 40-50 gramm feletti napi alkoholmennyiség 10-15 éven át történő fogyasztása okozza a fenti betegséget. Az idült gyulladás kifejlődése után már a fentieknél kisebb mennyiségű alkohol egyszeri elfogyasztása is a betegség rosszabbodását eredményezi. Hazánkban is egyre nő az idült hasnyálmirigy-gyulladás gyakorisága az állandóan fokozódó alkoholfogyasztás következtében. Viszonylagos gyakoriságában szerepet játszhat a fűszerdús, zsíros étkezés, a növekvő kávéfogyasztás és a dohányzás is.

Típusos elzáródásos jellegű hasnyálmirigy-gyulladást okoznak a hasnyálmirigy-vezeték patkóbélbe történő beszájadzásának szűkületei, daganatok, hegek stb. A vezető tünet a gyomortáji fájdalom, mely állandó, és általában a hátba sugárzik, előrehajolva enyhülhet. Gyakori a hányinger, hányás, étvágytalanság és a következményes testtömegvesztés is.

A funkciók károsodásának következményei közül a leggyakoribb az emésztési zavar, ezen belül is a zsírszéklet, mely az alkohol által okozott formában a leggyakoribb. Meg kell azonban jegyezni, hogy a hasnyálmirigy meglepően nagy funkcionális tartalékkal rendelkezik. A betegség előrehaladtával károsodik a szénhidrátok emésztése, mely végső soron cukorbetegség kialakulásához vezet. Az idült hasnyálmirigy-gyulladás diagnózisa funkcionális vizsgálatokon (labor) és képalkotó eljárásokon (hasi ultrahang, komputertomográfia, endoszkópos retrográd cholangiopancreatographia, melyek specificitása közel 100 százalékos) alapul. alc. : A kezelés lehetőségei

Szövődménymentes idült hasnyálmirigy-gyulladásban a kezelés a fájdalom megszüntetését, a betegség fellángolásának és előrehaladásának megállítását, a regenerálódás elősegítését, valamint a hasnyálmirigy-elégtelenség pótlását célozza meg. A kezelés egyik alappillére az alkoholfogyasztás teljes felfüggesztése, mely után csökken a fájdalmas fellángolások gyakorisága és súlyossága, majd az esetek 75 százalékában fájdalommentesség jön létre, lassul a betegség előrehaladása, és cukorbetegség sem jelentkezik. Igen fontos a görcsoldók, fájdalomcsillapítók és további specifikus gyógyszerek megfelelő alkalmazása, mely a hasnyálmirigynedv elválasztásának mérséklésével és a kifolyás javításával csökkentik a gyulladásos tüneteket. Ritkán, de szükség lehet a kivezetőnyílás szűkületének végleges megoldása céljából műtétre is.

A kezelés másik alappillére az enzimpótló kezelés, mely az egyedi szükségletekhez alkalmazkodó enzimpótló készítmények adását jelenti. Ezeket azonban adaptálni kell a diétához, amely legyen fehérjedús, zsírszegény. Elsősorban az össz-zsiradék napi mennyiségét - mely a hagyományos táplálkozásban 130-150 gramm - kell korlátozni 40-60 grammra. A csökkentett zsírfogyasztást a nyersanyag helyes kiválasztásával és ételkészítéssel (pl. főzés, párolás) tudjuk megoldani. A zsírszegény diéta előnyös, ha napi 5-6 kisebb étkezésből áll.

Tegyünk meg minden erőfeszítést annak érdekében, hogy a betegséget megelőzzük, mindenekelőtt a helyes életmód szem előtt tartásával, de ha már egyszer kialakult, akkor azt lehetőleg műtét nélkül, konzervatív úton kezeljük.


informed

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hasnyalmirigy-gyulladas.blog.hu/api/trackback/id/tr752499779

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása